«Όταν ξεκινούσαμε το παράτολμο εγχείρημα της έκδοσης ενός περιοδικού πραγματικά υψηλών προδιαγραφών ο στόχος μας δεν ήταν η δημιουργία ενός εντύπου που προτείνει τη “σωστή γραμμή” στις “μάζες”… Γνωρίζαμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η κριτική σκέψη, η κριτική και ορθολογική ανάλυση της πραγματικότητας, χωρίς δογματικούς περιορισμούς κάθε είδους», σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα ο έκδοτης Μανόλης Βασιλάκης
Ένα χρόνο αργότερα και σε πείσμα των δύσκολων καιρών το Athens Review of Books μπορεί να υπερηφανεύεται πως τήρησε τις υποσχέσεις του. «Στρατευμένο» στην κριτική ανάλυση και με κείμενα εύληπτα, αναλυτικά και παρεμβατικά, γραμμένα από ειδικούς –πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες, δημοσιογράφους– απευθύνθηκε από την πρώτη στιγμή σε αναγνώστες πρόθυμους να αφιερώσουν χρόνο στο διάβασμα. Αναζήτησε το κοινό του ανάμεσα σε ανθρώπους ανοιχτούς σε νέες ιδέες, ακόμα και σε προκλητικές ή αιρετικές απόψεις, που δεν είναι κολλημένοι σε ιδεοληψίες και φανατισμούς.
Το επετειακό, 12ο τεύχος, της ARB είναι αφιερωμένο στον Άρη Αλεξάνδρου και στη σιωπή του «Κιβώτιου» με κείμενο του Δημήτρη Ραυτόπουλου.
Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα κείμενα το άρθρο της Θάλειας Δραγώνα περί «εθνικής παιδείας», της εκπαίδευσης παιδιών που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, αλλά και τις απειλές και τη βαρβαρότητα των φανατικών εθνικιστών εις βάρος της ίδιας όπως και εναντίον κάθε πολιτισμένου ανθρώπου που δεν θεωρεί δεύτερης κατηγορίας πολίτες τους Ρομά, τους μουσουλμανόπαιδες κ.ά. «...Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα σήμερα, μαζί με τις υπόλοιπες μάχες που δίνει στην οικονομία, δίνει και μια μεγάλη μάχη στο κοινωνικό πεδίο για την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, για το άνοιγμα στον κόσμο. Η πορεία αυτή δημιουργεί αμυντικά αντανακλαστικά. Ανακινεί φόβους απώλειας της ομοιογενούς και αδιαφοροποίητης εθνικής κουλτούρας και συσπειρώνει γύρω από τη μηχανιστική υπόθεση ότι υπάρχει μια αναμφισβήτητη, αντικειμενική και απόλυτη εκδοχή της αλήθειας…», γράφει μεταξυ άλλων ενώ αναφέρεται και στις απειλές φανατικών εθνικιστών εις βάρος της.
Μεταξύ άλλων, και με αφορμή την απειλή του μητροπολίτη Άνθιμου προς τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, κείμενο του Μ. Βασιλάκη για τον «ιμιτασιόν Χριστόδουλο» και την «Εφαρμοσμένη Θεολογία».