Σε λίγο η αίθουσα ερημώθηκε, ησύχασε. Μόνο, πότε πότε, ακουγόταν πάνω στη σκηνή ένα ανεπαίσθητο σούρσιμο ανάμεσα στις κουρτίνες
Τάκης Κουφόπουλος
"Ο ηθοποιός"

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Mbalax



Ο Youssou N'Dour, Σενεγαλέζος συνθέτης και τραγουδιστής γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1959 στο Ντακάρ.
Γιος παραδοσιακής γκριότ  τραγουδίστριας της Σενεγάλης που και του έμαθε τα βασικά της τοπικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των τάσσο (ένα είδος ραπ) και μπακού (παραδοσιακός ύμνος). Ξεκίνησε να τραγουδά σε θεατρικές ομάδες και σε χορωδίες παραδοσιακής μουσικής στην ηλικία των 12. Είναι γνωστός για την ανάμειξη παραδοσιακών μουσικών τεχνικών της πατρίδας του με τζαζ και κουβανέζικες επιρροές.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 2004 το περιοδικό «Rolling Stone» τον χαρακτήρισε «ίσως τον πιο διάσημο εν ζωή τραγουδιστή της Σενεγάλης και  ολόκληρης της Αφρικής».
Εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια πραγματοποιεί διεθνείς περιοδείες και συναυλίες, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για αρκετά κοινωνικά και πολιτικά θέματα.
Η μουσική του προσωπικότητα όλα αυτά τα χρόνια – από τη δεκαετία του ’70 που άρχισε την καριέρα του – δεν έπαψε να συμβαδίζει με το έργο του για την Αφρική. Είναι ένας από τους εκατό
ανθρώπους που με τις πράξεις και τις ιδέες τους επηρεάζουν πιο πολύ τον κόσμο – σύμφωνα με το
περιοδικό «Time» – ή ο «επόμενος πρόεδρος της  Δημοκρατίας της Σενεγάλης» σύμφωνα με την κ. Μ. Κεσεσίογλου, πρόεδρο της Action Africa.
«Στα δικά μου μάτια η Αφρική είναι μια ενιαία εικόνα. Για να προωθήσουμε την ενότητα, θα πρέπει πρώτα να την καταστήσουμε πολιτιστικά εφικτή», λέει .
Το 2005 τιμήθηκε με το πρώτο του αμερικανικό «Γκράμι» για το άλμπουμ Egypt.