Σε λίγο η αίθουσα ερημώθηκε, ησύχασε. Μόνο, πότε πότε, ακουγόταν πάνω στη σκηνή ένα ανεπαίσθητο σούρσιμο ανάμεσα στις κουρτίνες
Τάκης Κουφόπουλος
"Ο ηθοποιός"

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Γιάννης Σακελλαράκης

http://www.archaeology.org/interactive/zominthos/wp-content/uploads/2009/10/1.-Yannis-Efi-Sakellarakis-214x300.jpg
Ακόμη και όταν ο Ψηλορείτης κέρδισε την ψυχή και τα σώματα αυτού και της γυναίκας του, δεν έχανα ευκαιρία να μην πάω εκεί για ν’ ακούσει στωικός το σύνηθες και άνοστο αστείο μου:
-Βρήκες μωρέ κανένα δαχτυλιδάκι;
Όταν αξιολογηθούν οι επιτυχίες του Γιάννη και της Έφης, γιατί ακόμη μας θαμπώνει η λαμπρότητά τους, τότε και θα συνειδητοποιήσουμε πλήρως το μέγεθος και τη σπουδαιότητα του έργου τους.
http://www.biblionet.gr/images/covers/b63053.jpg
 Ο Γιάννης Σακελλαράκης ήταν διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και μέλος της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας από το 1963. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Πήρε πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,Υπηρέτησε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Κρήτη, στο Μουσείο Ηρακλείου, αρχικά ως επιμελητής (1963-1968) κι αργότερα ως διευθυντής του (1980-1987) και στην Αθήνα ως επιμελητής και έφορος των Προϊστορικών Συλλόγων (1970-1980) και υποδιευθυντής (1987-1994) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ανέσκαψε τις Αρχάνες, μαζί με τη σύζυγο του Έφη Σακελλαράκη, καθώς και στο Ιδαίον Άντρο και τελευταία στα Κύθηρα και ανακάλυψε την Ζώμινθο. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Αμβούργου και Χαϊδελβέργης. Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα, κυρίως για τους πρώιμους πολιτισμούς του Αιγαίου. Έδωσε πολλές δεκάδες διαλέξεις σ' όλο τον κόσμο και έλαβε μέρος σε πλήθος συνέδρια και συμπόσια. Ήταν μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών σωματείων.
Κώστας Γραμματικάκης
Γιάννης Σακελλαράκης, ο Αρχαιολόγος της Κρήτης

http://www.biblionet.gr/images/covers/b81274.jpg