Σε λίγο η αίθουσα ερημώθηκε, ησύχασε. Μόνο, πότε πότε, ακουγόταν πάνω στη σκηνή ένα ανεπαίσθητο σούρσιμο ανάμεσα στις κουρτίνες
Τάκης Κουφόπουλος
"Ο ηθοποιός"

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Imagine


Η παγκόσμια επιτυχία «Imagine» είναι ένας ύμνος στην ειρήνη. Πρόκειται για μια σύνθεση περίπου 3 λεπτών του Τζον Λένον, από το ομότιτλο LP του και ηχογραφήθηκε το 1971. Κυκλοφόρησε ως σινγκλ στην Αμερική στις 11 Οκτωβρίου του 1971 (με b-side το «It's So Hard»)  και στην Αγγλία στις 24 Οκτωβρίου του 1975 (με b-side το «Working Class Hero»).

Στο Billboard Hot 100 της Αμερικής έφτασε στην τρίτη θέση, στη Βρετανία στην έκτη και στην Αυστραλία στην κορυφή των charts για 5 εβδομάδες. Μετά τη δολοφονία του καλλιτέχνη, το σινγκλ «ξαναμπήκε» στο βρετανικό chart τον Ιανουάριο του 1981 και παρέμεινε στην κορυφή για 4 εβδομάδες.

Το «Imagine», το «Instant Karma» και το «Give peace a chance» είναι τα τρία τραγούδια του Λένον (από τα 500 συνολικά του Rock and Roll Hall of  Fame) από τη σόλο καριέρα του που θεωρείται ότι διαμόρφωσαν το rock and roll. Μάλιστα το Imagine βρέθηκε στην τρίτη θέση των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών. Το 1999 η Broadcast Music Inc συμπεριέλαβε το τραγούδι στη λίστα με τα 100 καλύτερα εκτελεσμένα τραγούδια ενώ το βίντεο που συνόδευε το τραγούδι, πήρε αργυρό Λέοντα στο φεστιβάλ των Καννών.
Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε πριν δολοφονηθεί, ο Λένον δήλωσε ότι το Imagine ήταν εξίσου καλό με όσα τραγούδια είχε γράψει όσο καιρό ήταν στους Beatles.
Λέγεται ότι το ρεφραίν του τραγουδιού είναι μερικώς εμπνευσμένο από ποιήματα της Γιόκο Ονο, στο βιβλίο διηγημάτων της με τίτλο Grapefruit. Σε κάποιο από αυτά αφηγούνταν τα παιδικά της χρόνια στην Ιαπωνία κατά τη  διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Στο βιβλίο «Lennon in America» από τον συγγραφέα Geoffrey Giuliano, ο Λένον σχολίασε: «το τραγούδι είναι αντιθρησκευτικό, αντιεθνικιστικό, αντισυμβατικό, αντικαπιταλιστικό αλλά επειδή φτιάχτηκε με γλυκά υλικά, έγινε αποδεκτό».