Σε λίγο η αίθουσα ερημώθηκε, ησύχασε. Μόνο, πότε πότε, ακουγόταν πάνω στη σκηνή ένα ανεπαίσθητο σούρσιμο ανάμεσα στις κουρτίνες
Τάκης Κουφόπουλος
"Ο ηθοποιός"

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Nikola Tesla: 9 Ιουλίου 1856 - 7 Ιανουαρίου 1943

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyCUkPuLWJI7wuu353QtLGEP2ujUUEykFwyiJ4jMzw1Res7o1PYB8MhrCr0EUKqI7bD0Kjp03OttHIDTrHPfTeCWv-4tVZxKJEybpGeEwta0dNFGWdbvgaOYcrTnEbbuJ1VA_24wm6nR8/s400/Nikola+Tesla2.jpg

Ο Nikola Tesla ο «προστάτης άγιος του σύγχρονου ηλεκτρισμού». Γεννημένος στη σημερινή Κροατία από μικρός θαύμαζε τις ιστορίες του Ιούλιου Βερν.
http://img.groundspeak.com/waymarking/a1827f9a-647d-4200-9404-a8897d035626.jpg
Για ένα μικρό χρονικό διάστημα όταν σπούδαζε ηλεκτρολογία - μηχανολογία και μαθηματικά στο Πολυτεχνείο του Graz της Αυστρίας, όπου έδειξε ενδιαφέρον για το εναλλασσόμενο Ρεύμα και τον Βολταίρο. Δεν αποφοίτησε όμως ποτέ, επειδή πιθανότατα αποβλήθηκε λόγω άσωτης συμπεριφοράς.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlGWqGM0zB41MawmasVtIBsJ0CmXigqv-jOonFpL7ouuC9_tYeIHEnz4IvMERccRJ7r2PNLyUuid4ByLwTNDyVVRqpSLYukIzDtjAUxGlKe0d7PrkOxnEJX2twnM-v9YaRRnqry82BN3g/s320/tesla_motor_crop.jpg
Tο 1882, αφού "σπατάλησε" 2 χρόνια στην Πράγα, η οικογένεια του τού εξασφάλισε μια δουλειά στο επιτελείο της Edison Telephone Company στο Παρίσι. Εκεί έκανε τόσο καλή δουλειά βελτιώνοντας κι επισκευάζοντας τις μηχανές στους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας που είχε η εταιρεία στην Γαλλία και την Γερμανία που τον παρουσίασαν στον ίδιο τον Thomas Edison με προσωπική επιστολή, στην οποία αναφερόταν: "γνωρίζω δύο σπουδαίους άνδρες. Ο ένας είστε εσείς κι ο άλλος είναι αυτός ο νέος άνδρας." Το 1884 μεταβαίνει στις Η.Π.Α., όπου θα αρχίσει και η περίοδος των σπουδαίων ανακαλύψεων.
Ο Τέσλα κι ο Edison συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη το 1884, ο δεύτερος ήταν  ένας ισχυρός και πλούσιος άνθρωπος, βαθιά αναμεμειγμένος σε μάχες για πατέντες και πνευματικά δικαιώματα τόσο για τη λάμπα φωτισμού όσο και για το μικρόφωνο. Παρείχε επίσης ενέργεια στο Manhattan κι ηλεκτρικό φως στο Roselle του New Jersey ενώ παράλληλα προσπαθούσε να αντικαταστήσει τον φωτισμό γκαζιού - που αποτελούσε μονοπώλιο με τον δικό του: το συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα.
Το εναλλασσόμενο ρεύμα, το ραντάρ, το ραδιόφωνο, το πηνίο Τέσλα, ο αυτοματισμός και η ασύρματη μεταφορά ενέργειας είναι μερικά μόνο από τα επιτεύγματά του.
Ο Τέσλα εντυπωσίασε τον Edison, παρόλο που οι διαφορές στις προσωπικότητες τους ήταν εμφανείς: Ο Tesla ήταν ηθικός, σχολαστικός, λεπτοκαμωμένος κι ονειροπόλος. Ο Edison ήταν ανέντιμος, ανοργάνωτος κι άρτιος εφευρέτης. Έδωσε επίσης την ευκαιρία στο νεαρό ιδεαλιστή να αποκτήσει την πρώτη του εμπειρία με την σκληρή πραγματικότητα του επιχειρηματικού κόσμου παρόλο που ο Τέσλα δεν άδραξε ποτέ αυτή την ευκαιρία σε μεγάλο βαθμό.
Ο Nikola Tesla διαβάζει ήρεμος στο εργαστήρι του, ενώ γύρω του ξεσπάνε αστραπές
Όταν ο Τέσλα προσφέρθηκε να αυξήσει την αποδοτικότητα των κινητήρων της εταιρίας, ο Edison του έδωσε την εποπτεία ενώ υποσχέθηκε να του δώσει 50.000 δολάρια όταν θα τελείωνε το έργο. Ο Τέσλα δούλευε νυχθημερόν για σχεδόν ένα χρόνο, κάνοντας γενικές επισκευές κι αυτοματοποιήσεις των κινητήρων στα εργαστήρια του Edison, βρίσκοντας παράλληλα και πατέντες για πολλά καινούρια πράγματα. Όταν αυτό το εγχείρημα ολοκληρώθηκε κι επισκέφθηκε τον εργοδότη του για την συμφωνημένη αμοιβή, απογοητεύτηκε όταν τον άκουσε να καγχάζει λέγοντας: " Τέσλα, δεν καταλαβαίνεις το αμερικάνικο χιούμορ μας."
http://graphics8.nytimes.com/images/2007/03/11/business/11edison.1.600.jpg
Ο Thomas Edison στο εργαστήριό του το 1888.
Αηδιασμένος από αυτήν την έλλειψη τιμής κι ηθικής που είδε, ο Τέσλα παραιτήθηκε από την εταιρία. Ίσως να συνειδητοποίησε ότι η παραμονή του στον Edison ο οποίος ήταν αφοσιωμένος στο συνεχές ρεύμα θα τον οδηγούσε σε αδιέξοδο αν ήθελε να πραγματοποιήσει το όνειρο του περί εναλλασσόμενου ρεύματος. Σύντομα τον προσέγγισαν κάποιοι επενδυτές ώστε να ιδρύσει την δική του εταιρία, την Tesla Electric Light Company, για την οποία πατένταρε ένα καινούριο βολταϊκό φωτισμό όμως για μια ακόμα φορά έπεσε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας. Αναγκάστηκε να φύγει από την εταιρία ύστερα από ένα χρόνο κι αποζημιώθηκε με μια εγγύηση επί του - μικρής αξίας αποθέματος.
Την άνοιξη του 1886 ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση εκείνης της χρονιάς εγκαταλείποντας τη Νέα Υόρκη έως ότου η κρίση ξεπεράστηκε τον επόμενο χρόνο. Ο επικεφαλής του εργατικού προσωπικού του ο οποίος δεν απασχολούταν κι εκείνος ανάλογα με τις ικανότητες του τον συνέστησε στον AK Brown, μάνατζερ της Western Union Telegraph Company. Ο Brown εντυπωσιάστηκε από την θεωρία του Τέσλα για το εναλλασσόμενο ρεύμα και τον εφοδίασε με μια εταιρία, την Tesla Electric Company, καθώς κι ένα εργαστήριο στην 33η οδό της 5ης Λεωφόρου.
Ο Τέσλα ήταν ένας ιδιόρρυθμος, εκκεντρικός χαρακτήρας και σε πολλές περιπτώσεις οι δηλώσεις και οι ισχυρισμοί του προκαλούσανε αμηχανία στον επιστημονικό χώρο και όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του δημιούργησε αρκετούς εχθρούς, μεταξύ αυτών και ο Τόμας Εντισον, ορισμένοι από τους οποίους δεν διστάζανε να τον δυσφημούνε χαρακτηρίζοντάς τον τρελό, ενώ το F.B.I. δεν έπαψε να τον έχει υπό παρακολούθηση ως το τέλος της ζωής του.
Μια αναλυτική εικόνα της ζωής και του έργου του Νίκολα Τέσλα μας προσφέρει ο Γεώργιος Στάμκος με το βιβλίο του «Νίκολα Τέσλα, ο προφήτης του 21ου αιώνα» εκδόσεις Αρχέτυπο.
http://www.biblionet.gr/images/covers/b7411.jpg

"Απέκτησα πολλές παράξενες συμπάθειες, αντιπάθειες και συνήθειες. Τις αιτίες για κάποιες απ' αυτές μπορώ να τις ανιχνεύσω σε εξωτερικές παραστάσεις ενώ κάποιες άλλες δε μπορώ. Είχα μια έντονη απέχθεια για τα γυναικεία σκουλαρίκια. Δεν θα άγγιζα τα μαλλιά των υπολοίπων ανθρώπων εκτός ίσως, εάν με απειλούσαν με περίστροφο. Θα ανέβαζα πυρετό αν έβλεπα ένα ροδάκινο κι αν υπήρχε καμφορά κάπου στο σπίτι, ένιωθα πάρα πολύ άσχημα."