Σε λίγο η αίθουσα ερημώθηκε, ησύχασε. Μόνο, πότε πότε, ακουγόταν πάνω στη σκηνή ένα ανεπαίσθητο σούρσιμο ανάμεσα στις κουρτίνες
Τάκης Κουφόπουλος
"Ο ηθοποιός"

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς


Η ομάδα της Parallaxi “Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” προέκυψε κατά τη διάρκεια του ομώνυμου αστικού πειράματος, με το οποίο γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού. 65 δράσεις, 1000 συμμετέχοντες, περισσότεροι από 100 φορείς και 250 εθελοντές άλλαξαν για 48 ώρες την εικόνα της πόλης. Η μεγάλη επιτυχία του πειράματος και η απήχηση του στο κοινό της πόλης, αφού συγκέντρωσε περισσότερους από 30.000 θεατές, αποτέλεσε την κατάλληλη αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας αστικού ακτιβισμού.

Η ομάδα του “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” συνέχισε τις δράσεις της στις 22 Σεπτεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και διοργάνωσε “Μία Αλλιώτικη Μέρα, Μια Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο”. Διαμορφώνοντας τέσσερις κεντρικούς δρόμους του ιστορικού κέντρου θεματικά και παραδίδοντάς τους στους πεζούς και στα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, η ομάδα κατέθεσε μία έμπρακτη πρόταση για μία βιώσιμη λειτουργία του κέντρου της πόλης, ξαναθέτοντας το συγκεκριμένο ζήτημα στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε η έναρξη του προγράμματος “Μία Αλλιώτικη Νύχτα στο Μουσείο” με σκοπό να ζωντανέψει τα μουσεία της πόλης και να προσελκύσει κόσμο σε αυτά σε ώρες και υπό συνθήκες πολύ διαφορετικές από τις συνηθισμένες. Έτσι, στις 12 Νοεμβρίου το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργάνωσε μία προβολή της ταινίας για το αστικό πείραμα “Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” στο κατάμεστο αμφιθέατρό του. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου ήταν η σειρά του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Εκεί, η βραδιά είχε τον γενικό τίτλο “Η Ζωή στον Τοίχο” και ήταν αφιερωμένη στην επίδραση που έχουν τα social media στην ανθρώπινη επικοινωνία.

Εν τω μεταξύ, οι δράσεις του “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” ενέπνευσαν και άλλες πρωτοβουλίες αντίστοιχης φιλοσοφίας και από άλλους φορείς, στις οποίες η ομάδα στάθηκε αρωγός και τις υποστήριξε. Στις 16 Νοεμβρίου, η vitaverde πρασίνισε το ιστορικό κτίριο της ΧΑΝΘ, δίνοντας συνέχεια στην ανάλογη δράση της στο πλαίσιο του αστικού πειράματος του Ιουνίου.  Στις 6 Δεκεμβρίου, οι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησαν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με μία συναυλία φοιτητικών συγκροτημάτων, την οποία υποστήριξε η ομάδα του “Θεσσαλονίκη Αλλιώς”. Τέλος, την Παραμονή των Χριστουγέννων το “Γεύμα Αγάπης” του Α.Π.Θ. για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες θα πραγματοποιηθεί επίσης με την υποστήριξη του “Θεσσαλονίκη Αλλιώς”.

Κλείνοντας αυτή την πρώτη χρονιά δραστηριότητας η ομάδα του “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” έχει ήδη προετοιμαστεί και για το 2011, συνεχίζοντας να βλέπει τα πράγματα… αλλιώς. Διατηρώντας και ενισχύοντας τις αρχές που την ανέδειξαν, δημιουργικότητα, πρωτοτυπία, ανεξαρτησία και διάθεση για συνεργίες οι δράσεις θα συνεχιστούν προς πάσα κατεύθυνση, από τον αστικό ακτιβισμό μέχρι τις παρμβάσεις με πολιτιστικές δράσεις σε αναπάντεχα σημεία της πόλης.
Συνοπτικά, το πρόγραμμα για το πρώτο εξάμηνο του 2011 διαμορφώνεται ως εξής:
-Συνεχίζονται οι “Αλλιώτικες Νύχτες στα Μουσεία” με πρώτο το ΝΟΗΣΙΣ, όπου θα φιλοξενήσει μια βραδιά αφιερωμένη στο μέλλον στις αρχές Φεβρουαρίου.
-Τριήμερη εκδήλωση με τον διεθνούς φήμης πολεοδόμο, Ντέιβιντ Σιμ, Παρασκευή- Κυριακή, 8-10 Απριλίου αφιερωμένη στον αστικό επανασχεδιασμό της Θεσσαλονίκης.
-Συναυλίες σε γειτονιές της πόλης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, Τρίτη, 21 Ιουνίου.

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ανέβει στο facebook η επίσημη σελίδα του “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” στη διεύθυνση www.facebook.com/thessalonikiallios. Παράλληλα, δημιουργήθηκε η επίσημη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας thessalonikiallios@gmail.com. Υπενθυμίζουμε την παρουσία της ομάδας και στο twitter @SKGallios. Στις αρχές του νέου έτους στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Parallaxi θα υπάρχει ειδικό blog που θα είναι αφιερωμένο στην ομάδα και τις δράσεις της.

Μπαίνοντας, λοιπόν, στο δεύτερο εξάμηνο λειτουργίας η ομάδα του “Θεσσαλονίκη Αλλιώς”, μένοντας πιστή στο ανοιχτό της πνεύμα, απευθύνει εκ νέου πρόσκληση σε εθελοντές, συμμετέχοντες και όποιον άλλο θα ήθελε να ενισχύσει με κάποιο τρόπο τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Το ‘’Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’ γεννήθηκε από την ανάγκη κριτικής και παρέμβασης στην πόλη και λειτούργησε σε ένα πλαίσιο θετικής δράσης όπου και όποτε χρειάστηκε, πέρα από κομματικούς σχηματισμούς, δημοτικές παρατάξεις και κάθε είδους περιχαρακώσεις. Πάνω σε αυτή τη λογική και τη φιλοσοφία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην πόλη, κρατώντας τις ίδιες αποστάσεις ασφαλείας από κάθε τάση ενσωμάτωσης, χρησιμοποίησης ή εκμετάλλευσης της δυναμικής του, από όπου και αν εκδηλωθεί. Για μας το Αλλιώς είναι ο τρόπος να κρατάμε την αγάπη μας για την πόλη ζωντανή και να το αποδεικνύουμε με δράσεις.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbqKDJnsX1L7vftlVyIBWMhX1NKofHy4qui3NryAttNommckdUw4IMAJRl_JuAKSuFOILqZsrnQtp11R2VsVGxnWHZZY7rqP6dUtJg6BOoiSEdEGQlsXKqDnZfTptZRld9veuFubb8826c/s180/Parallaxi012.jpg  
Το περιοδικό Parallaxi και η ομάδα αστικού ακτιβισμού "Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς" συστήνονται στο κοινό της Αθήνας. Την Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, στις 20:30 στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) θα δοθεί στο κοινό της πρωτεύουσας η ευκαιρία να γνωρίσει το free press που πρόσφατα συμπλήρωσε 21 χρόνια αδιάλλειπτης κυκλοφορίας και παρέμβασης στη ζωή της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η ομάδα "Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς" και οι δράσεις της με απαρχή το αστικό πείραμα του περασμένου Ιουνίου, με το οποίο γιορτάστηκαν και τα 20 χρόνια κυκλοφορίας της Parallaxi. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για την Parallaxi η ραδιοφωνική παραγωγός, Μαργαρίτα Μυτιληναίου και ο δημοσιογράφος, Κωστής Ζαφειράκης. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας "Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς" σε σκηνοθεσία Χρήστου Νικολέρη.